Kultury się przenikają, co ma swoje odzwierciedlenie w kuchni. 12 potraw, postne jedzenie, dlaczego ryba, dlaczego mak, kiedy pojawiła się choinka? O tym w rozmowie z naszym gościem, etnografem Mirosławem Pecuchem z Muzeum Lubuskiego im. Jana Dekerta w Gorzowie Wlkp.
Wielkopolska, Kresy Wschodnie, Wileńszczyzna, romowie, grekokatolicy, prawosławni, katolicy. Jesteśmy różnorodnym miastem, różnorodnym regionem. Jest wiele różnic między tymi kulturami, jeśli chodzi o potrawy i zwyczaje podczas wigilii, jedno jednak zawsze je łączy. To rodzinna atmosfera, pamięć o tych, którzy odeszli, dbanie o najstarszych członków rodziny – mówi etnograf Mirosław Pecuch.
W rozmowie wiele o tym skąd wzięły się obyczaje świąteczne, co jest przekazywane z dziada pradziada, a co przyszło z innych kultur i zakorzeniło się u nas:









![Gorzów staje się „miastem-gąbką”! Zobacz, jak walczymy ze skutkami zmian klimatu [WIDEO] Gorzów staje się „miastem-gąbką”! Zobacz, jak walczymy ze skutkami zmian klimatu [WIDEO]](https://static2.telewizjagorzow.pl/data/articles/sm-16x9-gorzow-staje-sie-miastem-gabka-zobacz-jak-walczymy-ze-skutkami-zmian-klimatu-wideo-1766482767.jpg)
![Małżeństwa jednopłciowe. Polacy powiedzieli, co o tym sądzą [SONDAŻ] Małżeństwa jednopłciowe. Polacy powiedzieli, co o tym sądzą [SONDAŻ]](https://static2.telewizjagorzow.pl/data/articles/sm-16x9-malzenstwa-jednoplciowe-polacy-powiedzieli-co-o-tym-sadza-sondaz-1766481994.png)



Napisz komentarz
Komentarze