Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 11 sierpnia 2025 11:41
Reklama

Groźna bakteria w produkcie spożywczym – nie jedz tego

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed spożyciem jednej z partii produktu, w którym wykryto obecność bakterii Salmonella. Spożycie skażonej żywności, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, może prowadzić do poważnego zatrucia pokarmowego. Produkt został natychmiast wycofany z rynku, a służby sanitarne i weterynaryjne prowadzą postępowanie wyjaśniające.
Groźna bakteria w produkcie spożywczym – nie jedz tego

Zagrożenie:

W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w treści jaj określonych poniżej.

Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Szczegóły dotyczące produktów:

Nazwa produktu: Jaja z chowu na wolnym wybiegu, 1-PL, świeżość klasa A, klasa wagowa M

Numer partii/ Data minimalnej trwałości: 12.08.2025

Kod na skorupce: 1PL30031310

Producent: INVEST MICHEL, Mariola i Marek Michelis sp. j., Ułańska 61, Kobierne, 05-311 Dębe Wielkie

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o przedmiotowej sprawie wdrożył procedurę wycofania produktu z rynku.

Organy Inspekcji Weterynaryjnej prowadzą postępowanie wyjaśniające.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofania.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem. Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Salmonella zawarte są na stronie internetowej https://www.gov.pl/web/gis/choroby-zakazne2 pod hasłem „SALMONELOZY DUROWE I JELITOWE”.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama