„Pyrka w Mundurku” to food truck serwujący dania z pieczonego ziemniaka inspirowane tureckim „Kumpirem”, ale w wersji „spolszczonej” i dopasowanej do lokalnych smaków.
Lokalizacja nie jest przypadkowa – miejsce znajduje się na placu przy ul. Kombatantów 34, naprzeciwko Parku Górczyńskiego, tuż obok dawnego Watrala. Oficjalne otwarcie odbyło się 9 maja. Właścicielka przyznaje – pomysł przywiozła z Krakowa, gdzie pierwszy raz spróbowała tego typu dania u swojej siostry.
– To pieczony ziemniak, z którego wydrąża się środek, miesza z masłem i solą, a potem dodaje się różne farsze – opowiada właścicielka. – Inspirowane tureckim „Kumpirem”, ale zrobione po naszemu – dodaje z uśmiechem.
Menu „Pyrki w Mundurku” jest różnorodne – znajdziemy tam m.in. pieczone ziemniaki z różnymi dodatkami, placki ziemniaczane oraz inne dania oparte na ziemniaczanym fundamencie. Wszystko serwowane z food trucka w estetycznym i przytulnym klimacie – z krzesłami na zewnątrz, przyjazną obsługą i ciepłą atmosferą.
Sama inicjatywa zyskała ogromne wsparcie mieszkańców Gorzowa, którzy aktywnie włączali się w poszukiwanie lokalizacji – wszystko działo się na popularnej grupie „Gorzów – rozmowy o wszystkim”. Dziś właścicielka dziękuje wszystkim za pomoc i zaprasza na ziemniaczane uczty.
„Będzie nam niezmiernie miło gościć wszystkich miłośników Pyrek, Kartofli czy Ziemniaków” – czytamy we wpisie na Facebooku.
Nowe miejsce ma szansę stać się jednym z ulubionych przystanków dla fanów street foodu i domowych smaków w nietypowym wydaniu. Przy dobrej pogodzie i z apetytem – „Pyrka w Mundurku” to idealny adres na kulinarną przerwę.
Dziękujemy, że jesteś z nami!
Napisz komentarz
Komentarze