Zgodnie z komunikatem wydanym 31 października 2025 roku, po analizie próbek wody pobranych 28 października z wodociągu Malta, zaopatrującego m.in. Krzeszyce, Malta, Czartów, Krępin, Studzionkę, Brzozową, Kołczyn, Karkoszów, Dzierżąznę, Zaszczytowo, Marianki, Przemysław, Krzemów, Łukomin, Krasnołęg, Piskorzno i Świętojańsk – stwierdzono nieprawidłowości w zakresie ogólnej liczby mikroorganizmów w temperaturze 22°C po 72 godzinach inkubacji.
W próbkach pobranych z sieci wodociągowej wykryto zbyt dużą liczbę bakterii z grupy coli. Wynik ten pozwala jedynie na warunkowe dopuszczenie wody do użytku wyłącznie po jej przegotowaniu.
Jak należy postępować?
Przegotowania wymaga każda woda przeznaczona do:
- przygotowywania posiłków,
- spożycia,
- mycia warzyw i owoców,
- mycia zębów,
- mycia naczyń,
- kąpieli niemowląt i noworodków.
Wodę należy doprowadzić do intensywnego wrzenia i gotować przez co najmniej 2 minuty, a następnie pozostawić do naturalnego ostygnięcia – bez gwałtownego schładzania.
Woda po przegotowaniu może być wykorzystywana także do codziennych prac domowych, w tym prania odzieży, sprzątania (np. mycia podłóg) oraz spłukiwania toalet.
W pozostałych przypadkach – np. kąpieli dorosłych – można korzystać z wody bez przegotowania.
Dalsze działania
Administrator wodociągu prowadzi obecnie prace techniczne – w tym dezynfekcję i płukanie instalacji – mające na celu przywrócenie jakości wody zgodnej z wymaganiami rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. W związku z tym może dojść do pogorszenia smaku i zapachu wody, co jest naturalnym efektem prowadzonych działań.
Do kiedy obowiązują zalecenia?
Zalecenia będą obowiązywały do czasu wydania kolejnego komunikatu przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Sulęcinie. Informacje są ważne do odwołania.















Napisz komentarz
Komentarze