Chodzi o Restaurację Gruzińską "Beru", serwującą dania inspirowane kuchnią Południowego Kaukazu. W menu znajdują się zarówno znane potrawy, takie jak chaczapuri czy chinkali, jak i mniej oczywiste pozycje: bakłażanowa pasta phali, kiszonki warzywne, zapiekane pieczarki z serem, czy ser sulguni podawany z ziołami i przyprawami.
Na mapie kulinarnej Gorzowa pojawiło się nowe miejsce. W lokalu przy ul. Sikorskiego 138, w ścisłym centrum miasta, rozpoczęła działalność restauracja serwująca dania kuchni gruzińskiej. Lokal działa codziennie w godzinach od 10:00 do 23:00.
W karcie znalazły się klasyczne pozycje charakterystyczne dla kuchni tego regionu Kaukazu. Wśród przystawek i dodatków można znaleźć m.in. kiszonki warzywne (29 zł), gruziński chleb (6 zł), pieczarki z serem (29 zł) czy bakłażanową pastę phali (28 zł). Nie zabrakło też popularnych gruzińskich serów – ser sulguni (29 zł) serwowany jest z adżiką i świeżymi ziołami.
Dla osób szukających zup w menu dostępne są m.in. charczo (26 zł), grzybowa (23 zł) oraz chinklukebi – rosół z gruzińskimi pierożkami (24 zł). W ofercie znalazły się także sałatki: klasyczna gruzińska (28 zł) oraz mix sałat z ogórkiem i pomidorem (28 zł). Dodatkowo do zamówienia można dobrać sosy – czosnkowy, pomidorowy lub adżikę (po 5 zł), a także frytki (15 zł).
Nowy lokal uzupełnia ofertę gastronomiczną śródmieścia o mniej popularną w regionie kuchnię. Wnętrze i obsługa utrzymane są w stylistyce nawiązującej do tradycji kulinarnych Gruzji.
Dziękujemy, że jesteś z nami!
Napisz komentarz
Komentarze