Dlaczego typ destylatora ma takie znaczenie?
Spirytus, w odróżnieniu np. od śliwowicy czy koniaku, nie posiada żadnych aromatów i smaków. Jest bardzo mocny, o zawartości alkoholu sięgającej 96 proc., co udaje się uzyskać dzięki odpowiedniej destylacji (tzw. rektyfikacja). Dla odmiany, trunki smakowe destyluje się inaczej, właśnie po to, aby zachować charakterystyczny smak i zapach – do produkcji takich alkoholi służą pot-stille oraz kolumny półkowe.
Kolumna rektyfikacyjna, jak https://dobrydestylator.pl/kolumna-aabratek-fi-76, to zupełnie inna konstrukcja. Po pierwszym oczyszczeniu i wzmocnieniu destylat trafia z powrotem do kolumny, i po raz kolejny przechodzi przez rurę z wypełnieniem. Proces ten powtarza się tak długo, aż destylat osiąga pożądaną czystość i moc, i właśnie kolumna rektyfikacyjna ma dokładnie taką budowę, która pozwala wyprodukować czysty spirytus 96 proc. Na innych typach destylatora nie będzie to możliwe do osiągnięcia – kolumna półkowa daje dobre wyniki, ale mimo wszystko nie jest to jakość typowa dla kolumny rektyfikacyjnej, a na pot-stillu można zrobić jedynie mocny, 90-procentowy bimber. Więcej o właściwościach takiego sprzętu: dobrydestylator.pl.
Jak wybrać najlepszą kolumnę rektyfikacyjną?
Wysokiej klasy aparatura do bimbru https://dobrydestylator.pl/kolumna-aabratek-fi-54 wykonana jest z miedzi, co zapewnia lepszą jakość produkowanego alkoholu, bez żadnego nieprzyjemnego posmaku i obecności szkodliwych związków chemicznych. Jeśli chodzi o parametry, to kluczowa jest wysokość rury – rekomendowane przez specjalistów minimum to 100 cm. Szerokość rury decyduje o tempie destylacji, i tutaj zalecaną wartością jest średnica powyżej 50 mm. Do niskiego pomieszczenia warto kupić model Aabratek z pochyloną głowicą.
Kocioł elektryczny musi mieć wystarczająco dużą pojemność, np. 50 litrów, do tego należy go dopasować pod kątem parametrów kolumny. Jeśli produkcję chcemy poszerzyć o inne alkohole, kolumna rektyfikacyjna może mieć dodatkową dostawkę pot-still przystosowaną już wyłącznie do trunków smakowych.












