Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
sobota, 14 czerwca 2025 02:11
Reklama

GIS ostrzega: Salmonella w produkcie spożywczym. Trwa wycofywanie z rynku

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega – w jednej z partii mięsa wykryto groźne bakterie Salmonelli. Produkt trafił do sprzedaży, dlatego natychmiast uruchomiono procedurę jego wycofania z rynku. Konsumenci proszeni są o zachowanie ostrożności.
GIS ostrzega: Salmonella w produkcie spożywczym. Trwa wycofywanie z rynku

Zagrożenie:

W wyniku działań urzędowych Inspekcji Weterynaryjnej wykryto obecność Salmonella z grupy O:9 (D1) w 4 z 5 próbek oraz Salmonella z grupy O:7 (C1) w 1 z 5 badanych próbek polędwiczek z kurczaka o smaku jogurt-morela.

Produkt jest przeznaczony do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.

Szczegóły dotyczące produktów:

Nazwa produktu: Polędwiczki z kurczaka o smaku jogurt-morela. Surowy wyrób mięsny. 400g

Numer partii: 2271007009

Termin przydatności do spożycia: 13.06.2025

Wyprodukowano przez: Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K 2 w Kutnie, ul. Południowa 4,

99-300 Kutno, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 10024001 WE

Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Zakład Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K2 w Kutnie, ul. Południowa 4, 99-300 Kutno rozpoczął wdrażanie procedury wycofania z rynku zakwestionowanego produktu oraz przedstawił listę odbiorców.

Powiatowy Lekarz Weterynarii poinformował Państwowych Powiatowych Inspektorów Sanitarnych terenowo właściwych dla odbiorców o wykrytym zagrożeniu.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem. Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Salmonella zawarte są na stronie internetowej https://www.gov.pl/web/gis/choroby-zakazne2 pod hasłem „SALMONELOZY DUROWE I JELITOWE”.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama